Eksempler på analyser

Tom Kristensen: Ulykken

Indleder man med at finde info om forfatteren, finder man ud af, at Tom Kristensen er kendt for kunstretningen ekspressionisme. Er man i tvivl om, hvad det er, kan man bare læse novellen Ulykken. Det særligt ekspressionistiske er det voldsomme billedsprog, den kaotiske stemning og generelt tendensen til at beskrive begivenhederne på en ikke helt realistisk måde. Man taler om 'den subjektive virkelighedsbeskrivelse', dvs. at tingene forvrænges i fortællerens bevidsthed. Tingene ser ikke ud 'som i virkeligheden'.

Handlingen kan opdeles i tre dele: Indledningen, hvor vi befinder os i den harmoniske verden, hvor hovedpersonerne nyder et glas rødvin. Herefter kommer noget, som er typisk for mange handlingsfoløb, nemlig en begivenhed, som skaber kaos i den harmoniske verden. Togulykken sætter gang i handlingen. Det specielle er i denne sammenhæng, at personerne i begyndelsen er tiltrukket af dette kaos. De ønsker at se det direkte. I slutningen vender vi tilbage til den harmoniske verden.

Når man undersøger personerne nærmere, kan man se, at hovedpersonen, Erland, er forfatteren selv. De andre er nogle af hans venner fra det såkaldte Valby-parnas.

I denne novelle overdriver Tom Kristensen så meget, at man kan tolke det som en parodi. Ikke kun på personen selv, men også på den kunstretning, som han har været så fascineret af: Ekspressionismen.

Novellens temaer er kunst (ekspressionisme), fascinationen af hæslighed og kaos, kynisme. Igennem hele teksten er der en parodisk stemning, som viser, hvordan forfatteren i nogle henseender kunne tage afstand til ekspressionismen og den mystiske fascination af kaos og hæslighed. Denne fascination ses flere steder i forfatterskabet. I romanen Hærværk går hovedpersonen i druk, mister konen og barnet og "går i hundene".