Pris på korrektur

I lighed med mange andre produkter varierer priserne på korrektur meget. Nogle tager helt ned til 20 kr. pr. side, men andre nærmere tager 100 kr.

Hvem skal man vælge?
Få en snak med korrektøren over telefonen og hør, hvad de kan tilbyde. Når du leder på nettet, er der flere forhold, som du bør kigge på:


Relevante uddannelser er fx cand.mag. i dansk eller sprog, journalist eller lærer.

Læs mere: Anbefalet korrektur med referencer.

Hvad retter korrekturlæseren?

I en professionel tekstredigering bør følgende rettes:
Kommatering, stavning, syntaks + diverse småfejl såsom manglende eller for mange mellemrum, forkert tryktegn ved ord som idé, forkert orddeling (dette hører dog også til under stavning).

Nogle steder kan tekstredigeringen også tage fat på de uforståelige eller misvisende sætninger.

Pris og kvalitet
Spørgsmålet om sammenhæng mellem pris og kvalitet er uundgåeligt, når man spørger: Hvad koster korrekturlæsning?
På baggrund af mere end 10 års erfaring med korrektur vil jeg sige det sådan: Man får ikke nødvendigvis en bedre korrektur ved at give 100 kr. pr. side + moms i forhold til at give 40 kr.

Få den rigtige samarbejdsaftale

Det er vigtigt, at du og din korrekturlæser er helt på det rene med, hvad der skal laves for pengene. Du bør altid aftale, om der skal bruges "Regisrér ændringer" i Word, eller om du på anden vis skal kunne se alle rettelser.

For mange er det slet ikke nødvendigt at se, hvad der er blevet rettet i løbet af tekstredigeringen, mens det for andre er meget vigtigt.

Andre sider: Se også Hvad er korrekturlæsning?

Hvad retter firmaet?

I de fleste tekster kan man finde flere fejltyper:

For en professionel rådgiver er det meget nemt at finde og rette den slags fejl. Men det tager tid. Derfor koster tekstredigering et bestemt beløb, alt efter hvor mange fejl der er.

Typiske debatter om sprog

Kan man sige "Åbne Danmark op?".
Uanset hvad bør man vide, at udtrykket er med en Den Danske Ordbog. Det fremgår også her, at nogle danskere mener, at det er forkert at sige: "Åbne op".
Man må dog erkende, at udtrykket er så udbredt, at det kan være problematisk at sige, at det ikke er rigtigt dansk. Desuden har flere svært ved rigtigt at argumentere for, at det skulle være forkert.
Udtrykket er meget udbredt i det engelske sprog. Dermed ikke sagt, at det nødvendigvis er rigtigt på dansk. En korrekturlæser vil måske rette det, fordi det skaber forstyrrelser hos dem, som mener, at det er forkert.